ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI

07.04.2021 7091

Öğretim Programının Amaçları:

Elektrik-elektronik sanayisi, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeni ile sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeni ile elektrik-elektronik sanayisi, stratejik bir sanayi olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle hızla küreselleşmekte olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır.

 

Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda;

1. Asansör Sistemleri,

2. Elektrik Tesisatları ve Dağıtımı,

3. Elektrikli Cihazlar Teknik Servisi,

4. Elektronik ve Haberleşme,

5. Endüstriyel Bakım Onarım,

6. Savunma Elektronik Sistemleri

dalları yer almaktadır.

 

Bu doğrultuda Savunma Elektronik Sistemleri Dalı altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.

Bu programı tamamlayan öğrenciye;

·         Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda "meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları" konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma,

·         İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak temel elektrik-elektronik, ölçme ve temel mekanik uygulamalarını tekniğine uygun şekilde yapma,

ile ilgili ortak bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra;

·         İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak analog, dijital elektronik devrelerini yapma,

·         İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak elektrik-elektronik devre hesaplamaları ve temel elektrik devre kanunları deneylerini yapma,

·         İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda bilgisayarlı simülasyon yazılımlarında elektronik devreleri çizme, simülasyonlarını yapma ve baskı devrelerini çizme,

·          

·         İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak kablaj, elektronik kart montajı ve elektromekanik montaj yapma,

·         İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak mikrodenetleyici ile programlama yapma,

·         İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak test uygulamaları yapma

ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

 

Programın Süresi:

Alan programının toplam eğitim süresi Hazırlık sınıfından sonra 4 öğretim yılı olarak planlanmıştır.

 

Uygulama Esasları:


1.        Program Hazırlık sınıfından sonra dört yıl olarak tasarlanmıştır. Haftalık ders çizelgesinde ortak dersler, meslek dersleri, seçmeli dersler, seçmeli meslek dersleri ile akademik destek dersleri yer almaktadır.

2.        9. sınıfta, alana ait temel mesleki becerileri kapsayan derslere, 10 ve 11. sınıflarda ise dala ait mesleki becerileri kapsayan derslere yer verilmektedir. 12. sınıfta Anadolu teknik programında akademik destek dersleri uygulanacaktır.

3.        Merkezi sınav puanıyla yerleşen öğrenciler 12. sınıfta akademik destek derslerini tamamlayarak Anadolu teknik programından veya isteğe bağlı olarak seçmeli meslek dersleri ile işletmelerde meslek eğitimini tamamlamaları hâlinde Anadolu meslek programından mezun olacaktır.

4.        Anadolu teknik programına devam eden öğrenciler; 12. sınıfta akademik destek dersleri kapsamında yer alan ders tablolarından birini seçecektir. Tablolarda yer alan dersler için Talim ve Terbiye Kurulunun Tebliğler Dergisi'nde yayımlanan kararlar ile ortaöğretim kurumlarında uygulamada olan öğretim programları esas alınacaktır.

5.        Meslek dersleri; haftalık ders çizelgesinde belirtilen ders saatlerinin bütünlüğü bozulmadan veya imkânlar ölçüsünde birbirini izleyecek şekilde planlanmaktadır.

6.        Meslek dersleri içinde (*) ile belirtilen dersler, alan ve dalın başarılması zorunlu derslerdir. Bu dersler, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği uyarınca yılsonu başarı puanı ile başarılı sayılamayacak derslerdir.

7.        9. sınıftaki seçmeli dersler Talim ve Terbiye Kurulunun Tebliğler Dergisi'nde yayımlanan kararları doğrultusunda seçmeli dersler tablosundan seçilecektir.

8.        11. sınıfta seçmeli dersler ve seçmeli meslek dersleri toplamı 9 ders saati olarak planlanmıştır. Bu dersler Talim ve Terbiye Kurulunun Tebliğler Dergisi'nde yayımlanan kararları doğrultusunda seçmeli dersler tablosundan, seçmeli meslek dersleri tablosundan, alan/dal meslek derslerinden veya diğer alan/dal meslek derslerinden seçilecektir.

9.        Seçmeli meslek dersleri ile alan ve dalda birden fazla sertifika alınabilecektir.

10.    Staj; öğrencilerin mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranış geliştirmelerini, okulda olmayan tesis, araç gereci tanıyarak gerçek üretim, hizmet ortamına ve iş hayatına uyumlarını sağlamak amacıyla yaptırılacaktır. Staj programının içeriği; ilgili sınıf/sınıflara ait kazanımlar esas alınarak temrin, iş, proje, deney veya hizmetin uygulanmasını sağlayacak şekilde zümre öğretmenler kurulu tarafından hazırlanacaktır.

11.    Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları öğrencilerinin staj süresi 40 iş günüdür.

12.    Stajın 15 günlük kısmı 10. sınıfın sonunda 25 günlük kısmı da 11. sınıfın sonunda yapılması planlanmaktadır.

 

13.    9. ve 11. sınıfta tüm alan öğrencileri için 12 saatlik İş sağlığı ve Güvenliği (İSG) Eğitimi verilecek ve sertifika düzenlenecektir.